GELİBOLU’YU ANLAMAK

Gelibolu’yu Anlamak Okurlarına Duyuru- Panele Davet: Çanakkale Muharebeleri Esnasında İstanbul- 19 Mart 2011 Saat: 14.30 Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi- Beyoğlu

Çanakkale Cephesi Osmanlı Devleti’nin başkenti olan İstanbul’u ele geçirmek için İtilaf Devletlerince açılmıştı. Düşmanı başkente sokmamak için son bir ümit ve gayret ile yapılan muharebeler neticesinde kazanılan zafer aynı zamanda Türk tarihinde de eşsiz bir örnek oluşturur. İtilaf Devletlerinin asıl hedefi olan İstanbul’da o dönemde yaşananlar 19.Mart.2011 tarihinde yapılacak olan panel ile inceleniyor. O döneme ait bir durum fotoğrafının çekileceği panelde, konunun uzmanları aşağıdaki konuları ele alınıyor:


 


   Muzaffer Albayrak: Çanakkale’nin İstanbul’a İzdüşümü


 Çanakkale’ye yapılan saldırı ve muharebelerin İstanbul’a olan yansıması, o dönemin gazetelerinden yola çıkılarak irdeleniyor. İstanbul’un sosyal hayatında muharebelere bağlı gelişmeler ve değişimler çarpıcı örneklerle veriliyor. Ayrıca toplumun psikolojisi, çekilen sıkıntılar da ele alınan bazı konulardan.


 Lokman Erdemir: İstanbul’daki Sağlık Hizmetleri ve İmkanları


Muharebeler başladıktan sonra İstanbul’a gelen yaralı askerlerin durumu. Yatırıldıkları hastanelerin durumu ve listesi, hastabakıcılar… O döneme ait yaralı listeleri, şehitler. Hedef olan bir şehrin, bu uğurda yaralı olan askerlerine sunabildiği sağlık imkanları belgelerle desteklenerek anlatılıyor.


 Haluk Oral: İstanbul’dan Cepheye Giden Heyet Dair


Kanlı muharebeler sürüp giderken cepheye gönderilen yazarlar, edipler.. Onların yolculuk gözlemleri, cepheye varışları, cephe izlenimleri.. Bu gezinin amacı, yankıları, kamuoyuna aktarılanlar… Yazılanlar hakkında durum değerlendirmesi ve ayrıca Çanakkale Cephesi’ne genel bir bakış…  


 


Tuncay Yılmazer:  İstanbul İçin yapılan Diplomatik Pazarlıklar


 


          Çanakkale Muharebeleri devam ederken, Rusya ile barış zemini arayan Osmanlı İmparatorluğu’nun müttefiki Almanya, barış karşılığında İstanbul’u Ruslara teklif etmekten çekinmemesi. Buna karşılık Türk Hükümetinin İsviçre’de ise İtilaf Devletleri ile Yunanistan ve İsviçre’de gizlice görüşerek barış imkânlarını araştırması. Ayrıca  Çanakkale’ye saldıran devletlerin kendi aralarında, gizli olarak sürdürdükleri diplomatik pazarlıklar, İstanbul üzerine çeşitli planları…

7.765 okunma

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir